Vaječňák★
9 litrů
1,5 hodina
Zdroj
Sladké
Umami
21274 kcal
·
1640g cukru
·
1430g tuku
·
443g proteinu
Idealní pro alkoholoiky, kteří se chtějí před Vánocemi trochu zklidnit.

1 l
žloutků110 g
cukr krystalu4 balení
vanilkového cukru1
vanilkový lusk2 l
33% smetany2 l
plnotučného mléka2 kg
salka2 l
bílého rumu
Ingredience
- Ponorný teploměr
- 9 litrový hrnec
- dostatek láhví
Potřebné náčiní
1 l
žloutků110 g
cukr krystalu4 balení
vanilkového cukru1ks
vanilkový lusk
Nejprve vyšlehejte žloutky s krystalem, vanilkovým cukrem a semínky z vanilkového lusku.
2 l
33% smetany2 l
plnotučného mléka2 kg
salka
Směs dejte za studena do hrnce, kde rovnou přidáte mléko, smetanu a salko.
Pořádně promíchejte, aby se vše spojilo, a pak zapněte malý oheň, za stálého míchání, aby nedošlo k vytvoření omelety.
Mezitím si v troubě sanitizujte láhve.
2 l
bílého rumu
Nastavte si ponorný teploměr na
50°C
. Při dosažení této teploty přidejte rum.
Teploměr nastavte na
68°C
a míchejte, dokud není tato teplota dosažena. Poté sundejte směs z ohně a míchejte ještě chvíli, aby se trochu ochladila.
Vaječňák můžete přecedít pro odstranění hrudek a nalít rovnou do lahvi.
Rozdávejte opravdu až na Vánoce, jinak to všichni vychlastají a budete to muset vařit znovu.